Vyzkoušejte 3 zdravé recepty! Cizrnová omeleta, nádivka s tempehem a velikonoční beránek

Mňam! Tyto 3 zdravé recepty se hodí nejen na Velikonoce, ale právě teď je na ně vhodná doba. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřísáhlé masožravce.

Cizrnová omeleta
  • ½ hrnku cizrnové mouky,
  • ⅔ hrnku vody,
  • 2 lžíce lahůdkového droždí,
  • ½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť),
  • ½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek),
  • pepř, kurkuma, olej

V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Nádivka s tempehem a kopřivami
  • 2 veky,
  • 1 balení tempehu,
  • 150 g mladých kopřiv,
  • 0,5 l rostlinného mléka,
  • 4 lžíce hrachové mouky,
  • 2 lžičky černé soli,
  • lžička kurkumy,
  • lžička mleté cibule,
  • lžička mletého česneku,
  • dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek⠀

Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření: sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme.  Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Velikonoční beránek
  • 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky,
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu,
  • 1 hrnek rostlinného mléka,
  • 1 a ½ hrnku cukru,
  • ¾ hrnku oleje,
  • šťáva z půlky citronu,
  • 2 lžíce rumu,
  • ½ vanilkového lusku,
  • 1 a ½ lžičky kypřícího prášku,
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody,
  • špetka soli,
  • rostlinný tuk na vymazání formy

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180° C.

Zdroj: Tisková zpráva

10 264 komentářů: „Vyzkoušejte 3 zdravé recepty! Cizrnová omeleta, nádivka s tempehem a velikonoční beránek