Recepty: 3 zdravé dobroty z máku, dýně a mrkve

Trápí vás slabší imunita, a tak se v zimě často potýkáte s virózou a nekončící rýmou? Tady máte několik receptů z máku, dýně a mrkve, které prospějí vašemu zdraví a imunitnímu systému, ale jistě také potěší vaše blízké.

Mrkvovo-makový koláč (70 minut, 8–12 osob)

Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k tomu si ještě pochutnáte. Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém. Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Mák obsahuje také antioxidačně působící vitamíny E a B. Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu. Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokáží dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“.

600 g mrkve (nastrouhané)
100 g vlašských ořechů
250 g cukru krupice
250 ml slunečnicového oleje
3 vejce
400 g polohrubé mouky
120 g mletého máku
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice

Mrkev si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy. Veškeré sypké suroviny jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C. Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.

Dýňový hummus s praženým mákem (50 minut, 8 osob)

Pokud patříte k milovníkům dýní, určitě zkuste pečený dýňový humus s praženým mákem. Není to typický hummus z cizrny, ale jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo dip k zelenině bude chutnat výborně. Dýně výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a napomáhá správné činnosti srdce. Především odrůda Hokkaidó, navíc ještě obsahuje vitamín A, E, C a velké množství draslíku. Pomyslnou třešničkou na dortu, v tomto dýňovém hummusu, je celý mák. Přidává se sem nejenom kvůli vůni, ale i křupavosti semínek.  Samozřejmě jej můžete nahradit i jinými semínky, ale věděli jste, že jeho složení je srovnatelné nebo dokonce i lepší, než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod.? Mák se vyznačuje vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin, a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínu E a minerálních látek, zejména vápníku. Navíc je to naše tradiční pochutina.

600 g dýně Hokkaidó
2 stroužky česneku (pečený či čerstvý)
4 lžíce olivového oleje
3-4 lžíce limetové šťávy
1 lžíce sezamu
2 lžíce celého máku
2 lžíce posekaného čerstvého koriandru

Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká. Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí. Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem. Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování. Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, který si můžete doma připravit i bez kynutí. Díky semínkům a ořechům bude s dýňovým hummusem ideálně ladit.

Ořechovo-makový chléb bez kynutí (70 minut, 4 osoby)

300 ml vlažné vody
1 lžička krupicového cukru 
1 balení sušeného droždí 
400 g hladké mouky 
sůl 
2 lžíce celého máku 
50 g posekaných vlašských ořechů

Vodu, cukr a droždí rozmíchejte v míse, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Nakonec do těsta lehce vmíchejte celý mák a ořechy. Bochánek vložte do malé zapékací mísy vyložené pečicím papírem a  pečete v předehřáté troubě na 200 °C zhruba hodinu. Během pečení můžete občas potřít slanou vodou. Zda je chleba hotový poznáte pomocí špejle. Těsto nesmí lepit. Každá trouba peče jinak, a tak se může čas pečení lišit.

Mlsat se dá i zdravě, který podzimní recept zkusíte jako první? Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Tisková zpráva a zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook

86 komentářů: „Recepty: 3 zdravé dobroty z máku, dýně a mrkve

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.