Musíte vyzkoušet! 4 zdravé italské recepty (a jednoduché)

Buďte fit a dopřejte si zdravé a odlehčené dobroty. Tentokrát jsme se zaměřili na zdravé italské recepty s mléčnými výrobky, respektive se sýry. Češi sice nedají dopustit na eidam třicítku, ale i oni postupně objevují kouzlo mozzarelly, parmezánu, ricotty a dalších skvělých sýrů.

„Mléčné výrobky neodmyslitelně patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Jsou bohaté na vitamíny a minerály, z nichž je nejdůležitější vápník, podstatný pro stavbu kostí a zubů,“ upozorňuje výživová specialistka Mgr. Nikola Čermáková. Blahodárné účinky na zažívání mají především zakysané, tedy fermentované, produkty, které udržují tělo ve formě.

„Největší výhodou zakysaných výrobků je, že jsou lépe stravitelné než mléko. Dále obsahují probiotika, která pomáhají při trávení a správné funkci střev. Při výběru z velkého množství zakysaných výrobků vybírejte ty bez příchutě a ideálně v bio kvalitě,“ radí odbornice. Ale teď už pojďme na zdravé recepty, které musíte chtě nechtě vyzkoušet.

4 zdravé italské recepty

Bulgur s cuketou, ricottou a bazalkou

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která patří mezi zdravé potraviny hojně využívané při shazování kil. Je lehce stravitelný a obsahuje minimální množství tuku, navíc je jeho příprava rychlá a jednoduchá…

Budete potřebovat: 150 g bulguru, 4 menší cukety, 10 stonků povařeného chřestu, 80 g ricotty vhodné na strouhání (ricotta montela), svazek bazalky, svazek máty, 100 g krůtího masa, extra panenský olivový olej, sůl, pepř

Jak na to: Uvařte bulgur dle návodu na balení, pak jej přendejte do mísy a zakapejte trochou oleje. Cukety nakrájené na nudličky orestujte na pánvi, osolte a ochuťte mátou a bazalkou natrhanou na malé kousky. Krůtí maso nakrájejte na malé kousky a opečte ho na pánvi. Společně v míse smíchejte uvařený bulgur, cuketu, chřest nakrájený na kolečka a maso, opepřete, případně dosolte. Na závěr přidejte nastrouhanou ricottu a podávejte.

Insalata di riso con mozzarelline

Insalata di riso, tedy rýžový salát, je v Itálii velmi oblíbený. Rýži můžete smíchat prakticky s čímkoliv, fantazii se meze nekladou…

Budete potřebovat: 300 g rýže, 10 mozzarell ciliegine, 1 menší cuketa, 50 g naložené zeleniny, rajčata, 1 lžíce zelených oliv, 2 lžíce kaparů, hrst rukoly, olej, ocet balsamico, sůl, pepř

Jak na to: Uvařte rýži dle návodu a nechte vychladnout.Cuketu nakrájejte na kolečka a orestujte na pánvi, nechte vychladnout.Naloženou zeleninu nakrájejte na malé kousky.Nakrájejte rajčata, olivy, kapary a rukolu.Do mísy dejte cuketu, kuličky mozzarelly a všechnu nakrájenou zeleninu a jemně promíchejte.Přidejte rýži a ochuťte olejem, octem, solí a pepřem, znovu jemně promíchejte.

Involtini čili závitky: Prosciutto cotto s ricottou a ořechy

Prosciutto cotto je vepřová šunka nejvyšší kvality s nízkým obsahem tuku vyrobena podle originálního italského receptu.

Budete potřebovat: prosciutto cotto, ricotta, vlašské ořechy, plátky Gran Moravia.

Jak na to: Ricottu smíchejte s nasekanými vlašskými ořechy. Lehce osolte, můžete přidat také čerstvé bylinky (tymián, bazalka, pažitka). Na plátek šunky položte plátek Gran Moravia, na něj natřete ricottový krém a vše stočte do závitku. Tip: Sýr vyndejte z ledničky nejméně půl hodiny předem, bude se vám s ním lépe pracovat.

Lilkové závitky s ricottou

Budete potřebovat: 2 lilky, 200 g ricotty, 50 g rukoly, 50 g nastrouhaného sýra Gran Moravia, 50 g vlašských ořechů, 10 g čerstvé bazalky, 1 lžíce kaparů, půl stroužku česneku, extra panensky olivový olej, sůl, pepř

Jak na to: Lilky podélně nakrájejte na plátky silné asi 5 mm a z obou stran je ogrilujte. Nechte vychladnout. Mezitím si připravte pesto z rukoly: do mixéru dejte ořechy, kapary, česnek, bazalku, rukolu a nastrouhaný sýr Gran Moravia a za postupného přidávání olivového oleje vše rozmixujte do krémového pesta. V misce pomocí vidličky rozmíchejte ricottu, přidejte 4–5 lžic rukolového pesta a dobře promíchejte. Do středu každého ogrilovaného plátku lilku dejte takové množství ricottového krému, aby šel plátek dobře zavinout. Srolujte a upevněte párátkem. Servírujte ozdobené pár lístky bazalky a trochou zbylého pesta.

Více skvělých receptů najdete na www.laformaggeria.com.

Jeden myslel na “Musíte vyzkoušet! 4 zdravé italské recepty (a jednoduché)

  • 5. 11. 2021 (03:07)
    Trvalý odkaz

    Do you have any video of that? I’d love to find out some additional information.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.